Schmutz

Main Stage (12.00 - 12.25)

Dit jaar verwelkomen we op het Nostalgie Beach festival een legendarische Belgische groep. De groep die verantwoordelijk is voor één van de mooiste intro’s van de jaren 80: Schmutz!

Schmutz was veruit de bekendste Limburgse popgroep uit de eighties, al duurde hun carrière niet zo lang. In 1982 wonnen ze een lokale rockwedstrijd, waardoor ze hun eerste single konden opnemen. ‘Straight From The Heart’ is heel dansbare new wave pop.

De band bracht maar één album uit, ‘Lipservice’ uit 1985. Ze werkten daarvoor samen met John Tilly, die je misschien kent van zijn remix van Nacht Und Nebels ‘Beats Of Love’. Op die plaat staat ook hun bekendste nummer: ‘Love Games’, het enige nummer waarmee ze in de Top 30 terechtkwamen, maar dat na al die jaren een echte belpopclassic is geworden.

De band ging begin jaren ’90 uit elkaar, en toen oprichter Carlo Peeters in 2006 stierf, leek het alsof Schmutz helemaal verleden tijd was. Maar er is een Schmutz-revival aan de gang. Het album ‘Lipservice’ wordt binnenkort wellicht opnieuw uitgebracht en de originele bezetting treedt opnieuw op. Een echt eightiesfestijn, en heel leuk om Schmutz opnieuw te horen en te zien spelen. En deze zomer dus ook op het Nostalgie Beach Festival!

1 van de grootste classics van Schmutz: "Love Games"